Az Alsys-2000 bankjegyvédelemmel kapcsolatos tevékenysége az alábbi területekre terjed ki:
• ATM Védelmi rendszer
• PT-2000 Pénztárca
• IBJCs rendszer
• Alsys-2000 AT Táskavédelmi berendezések
• CERBERUS Emelt biztonságú pénzszállító táska

ATM Védelmi rendszer

ATM bankjegyvédelmi rendszer aktiválódás után

Az Alsys-2000 ATM védelmi rendszer az ATM pénzkiadó automaták védelmére került kialakításra. A rendszer az ATM-ek elleni támadási kísérlet esetén a pénztárazó kazettákban lévő bankjegyeket intenzív folyadékos megfestés révén használhatatlanná teszi, így a további támadásokat visszaszorítja.

A felépítés moduláris, az egyes kialakítások szolgáltatásai a mindenkori felhasználói, üzemeltetői igényeknek megfelelően kerülnek kialakításra.

Az alapkivitel kiépítettsége az alábbi elemeket tartalmazza:
• Nagynyomású folyadék festőegység, a bankjegyek megfestésére,
• Mozgás érzékelő, az ATM ház mozgatásának érzékelésére,
• Pénzkazettába épített, passzív festékterelő elemek a nagy nyomással a kazettába belövellt festékanyagnak a bankjegyekre való irányítására,.
• Vezérlő elektronika, a teljes rendszer elemeinek működtetésére,
• Szünetmentes tápegység.

További opcionális bővítő egységek:
• Talapzatról való leszakítás érzékelő,
• Pszichikai reakciót is kiváltó elriasztó elemek: nagy intenzitású motoros sziréna és színes füstöt kibocsátó füstpatronok a támadási kísérlet megszakítása céljából
• Gázfeltöltés érzékelő az esetleges berobbantási kísérlet mielőbbi érzékelésére,
• Saját PIN kódos azonosító egység, az illetéktelen nyitás érzékelésére,
• Folyamatos GPRS adatkapcsolat és on-line távfelügyelet,
• GPS nyomkövetési funkció, az esetlegesen elrabolt ATM felkutatása céljából.

A rendszer működése::
A nagynyomású folyadékos festőegység egy központi tartályában, mintegy 1,5 liter speciális festékanyagot tartalmaz. Amennyiben a kiépítéstől függő érzékelő rendszer támadási kísérletet érzékel, aktiválja az elriasztó elemeket és, ha a támadás nem áll meg ezen az előzetes szinten, akkor a festékanyagot egy hajlékony csőrendszeren keresztül mintegy 3 Bar nyomással „rálövi” a kazettákban lévő bankjegyekre, lemoshatatlanul megfestve azokat. Mivel a kialakításban a pénztárazó kazettákban semmilyen aktív festésre alkalmas elem nincsen (csak egy passzív festékterelő rendszer, amely a kazetta megfelelő furatán keresztül belövellésre kerülő festékanyagot közvetlenül a bankjegyekre irányítja), a rendszer teljes mértékben védett a kazetták szállítás alatt történő esetleges téves festéstől.

PT-2000 Pénztárca

A PT-2000 védelmi rendszer a pénz kézbesítők védelmére került kialakításra. A rendszer a kézbesítők elleni támadási kísérlet esetén a pénztárcában lévő bankjegyeket intenzív színes füsttel történő megfestés révén használhatatlanná teszi, így a további támadásokat vissza-szorítja.
A pénztárca egy, az Alsys-2000 által szabadalmaztatott, rugal-masan kicsévélődő úgynevezett kihúzószállal a pénztárca „hordozójának” a csuklójához, vagy a ruházatához van egy karabineren keresztül kapcsol-va. Ez kb. 50-80 cm. szabad eltávolodást engedélyez, de ennél nagyobb eltávolodás aktiválja a pénzfestést. Ezzel egy-időben a pénztárcában lévő GSM / GPS alapú jelző rendszer riasztó jelzést küld az Alsys-2000 Távfelügyeletre.

IBJCs Bankjegyvédelmi rendszer

A jelenlegi leírás megfelelő.

Alsys-2000 AT Táskavédelmi berendezések

A jelenlegi leírás megfelelő.

Az Alsys-2000 Vagyonvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft. hosszabb ideje foglalkozik pénz-érték- és személyvédelmi berendezések gyártásával és forgalmazásával, A megváltozott szállítási módok (műanyag fóliatasakokban helyezett bankjegyek), valamint az újabban elterjedő drasztikusabb támadások miatt, kialakítottuk a rendkívül masszív, törhetetlen műanyag (PELI) házas kivitelű, új generációs, emelt szintű szolgáltatásokat is biztosító pénzszállító táska rendszert, a CERBERUS-t.

Az új generációs biztonsági táska alapkivitelének főbb jellemzői:
• Belső, elektronikusan kódolt zárszerkezete révén, a táska meghatározott, zárt helyeken kívül, sehol, semmilyen módon, még a szállító személy által sem nyitható. Erőszakos (roncsolásos) nyitási kísérlet esetén azonnal megfesti a benne szállított bankjegyeket.
• A táska a szállító személyzet által semmilyen közreműködést (pl. védőlánc, vagy szakítószálas csuklópánt felcsatolása) nem igényel.
• Fóliaégető funkció, amely a pirotechnikai festést megelőzően átégeti a fóliatasakot, vagy a nagyobb kötegelés esetén műanyag fóliából kialakított „bundolást”
• Akusztikai védelem, amely bármilyen illegális nyitási kísérlet, ütés, vágás, fúrás, stb. esetén, a járdakockázati időtől függetlenül aktiválja a pénzfestő védelmi rendszert,
• Azonosító PIN kód bevitelére alkalmas tasztatúra, optikai és akusztikai kijelzés a táska, mindenkori állapotáról,
• Kiolvasható, 30 napos, dátumot, időpontot, állapotot, kezelő személyt és ügyfélpontot azonosító adatokat tartalmazó eseménynapló.

Bővebben…..

A teljes CERBERUS rendszer az alábbi egységekből épül fel:
• Cerberus nagy biztonságú pénzszállító táska,
• Járműbe építhető jármű dokkoló egység (2-5-10 táska egyidejű dokkolására, töltésére),
• Ügyfél dokkoló egység, fixen és rejtetten telepíthető, szabotázsvédett aktiváló nyomógombbal,
• Értéktár dokkoló egység és PC-re telepíthető SW, (3 táska egyidejű dokkolására)

A táska egyes üzemi állapotai az értékszállítás során alábbiak lehetnek:
• Üres (lényegében a használaton kívüli, időben nem korlátozott) állapot,
• Dokkolt (a szállító járműben, vagy az értéktár dokkolón korlátlan ideig, vagy az ügyfélnél, korlátozott ideig, kábeles kapcsolat révén),
• Transzfer (a szállító személy kezében, a járdakockázati idővel korlátozottan),
• Riasztott (esetleges támadási, rablási kísérlet esetén, időben korlátozottan, utána a szállított bankjegyeket megfesti).

Az egyes üzemi állapotok részletes jellemzői az alábbiak:

1. Üres állapot: Az Értéktár dokkolóról az ürítést, illetve az adatkiolvasást követő lecsatlakozás utáni állapot. Kijelzés nincsen, az elektromechanikus zárszerkezet zárt. (Tipikusan az üzemen kívüli üres táska állapota).
A táska élesítése: Ha az Üres állapotban a tasztatúrán beütik az úgynevezett kiadói (Mester) PIN kódot, majd ezután a szállítói PIN kódot is, akkor a táska szapora csipogással kéri a fogantyúra való ráfogást is, ennek megtörténte után a táska

2. Transzfer azaz szállítási állapotba kerül. A Transzfer állapotban beindul a járdakockázati időzítés is melynek hossza az értéktár dokkolón állítható be. A transzfer állapot lejárta előtt a táskának biztonságos helyre (Dokkolóra) kell jutnia, különben beindul a riasztás és a táskában lévő bankjegyek megfestésre kerülnek.

3. Dokkolt állapot: Valamelyik dokkolóra kábellel csatlakoztatott táska állapota az alábbiak szerint:

3.a. Szállító járműben dokkolt. A táska ezt az állapotot a jármű-dokkoló kábelre történő rácsatlakoztatás után veszi fel. A táska LED-je folyamatosan zöld fénnyel világít, a táska szabadon nyitható, illetve zárható. A jármű dokkolóról való lecsatlakoztatás előtt a mechanikus zárakat be kell zárni. Ekkor a táska elektromechanikus zárszerkezete is bezáródik és a táska a jármű dokkolóról lecsatlakoztatható. A lecsatlakoztatás után a fogantyúra rá kell fogni, különben a táska beriaszt.

3.b. Ügyfél ponton dokkolt. A táska ezt az állapotot az ügyfél pontokra eltávolíthatatlanul telepített ügyfél-dokkoló kábelre történő rácsatlakoztatás után veszi fel. Ha az ügyfél megbizonyosodik a szállító személyéről, egy rejtett nyomógomb megnyomásával beindítja az azonosítási folyamatot, melynek során a szállítói PIN kód beadása után az elektromechanikus zárszerkezet beállítható időtartamig kioldódik és a táska nyitható, üríthető, feltölthető.
Az Ügyfél dokkolóról való levétel a táska pántjainak bezárásával kezdődik, aminek hatására az elektromechanikus zár is bezáródik. A dokkolóról való lecsatlakozás után a táska ismét Transzfer állapotba kerül.

3.c. Értéktárban dokkolt: Az értéktár dokkolóra kábelesen rácsatlakoztatott táska időben nem korlátozott állapota, A zöld LED folyamatosan világít, a táska szabadon nyitható. A lecsatlakozáshoz a táskát pántjaival be kell zárni, ennek hatására az elektromechanikus zár is bezáródik.
Az értéktár dokkolón kiolvasható a CERBERUS táska esemény naplója, amelyben az összes beavatkozás: a beütött PIN kódok, zárások, nyitások dokkolások időpontjai (utóbbiak azonosító adatai is) eltárolásra kerülnek. Ugyancsak az értéktár dokkolón lehet az egyes, az ábrán szereplő időzítési időket beállítani, új PIN kódokat bevinni, illetve régieket törölni.

4. Riasztott állapotba kerül a táska, ha a transzfer állapotban a táska mechanikus zárját (csatját) kinyitják,: a táskát a szállító kezéből kitépik (a fogantyú elengedésre kerül), megütik, a táskát durva mechanikai behatások érik (fúrás, vágás, stb.), vagy lejár a járdakockázati idő.
A Riasztott állapotban a táskában beállítható figyelmeztető idő után aktiválódik a pénzfestés.

A CERBERUS táska összefoglaló működési diagramja:

A táska akkumulátorának lemerülését ritka hármas csipogás jelzi. A lemerüléshez közeli állapotban a táska elektromechanikus zárszerkezete már nem is zárható, állandóan Üres állapotban van, így újratöltés nélkül nem is kerülhet forgalomba. A lemerüléshez közeli feszültségszint úgy van meghatározva, hogy akkulemerülés még a leghosszabb transzfer idő esetén sem fordulhat elő zárt állapotú táska esetében.

LEGÚJABB MUNKÁINK
HÍR LEVÉL
Legyen naprakész a legújabb hírek és egyéb információk!
PARTNEREINK